nederlands   uk   de Home Klauwgezondheid Uiergezondheid Voeding Vruchtbaarheid Stal Contact  


 

Mortellaro eenvoudig bestrijden met water!!

Mortellaro bestrijden door de klauwen dagelijks schoon te spuiten met water is uiterst effectief!! Gebruikers van het JetWash klauwenspoelsysteem zien de infectiedruk afnemen. In Duitse onderzoeken is bovendien duidelijk het nut van klauwen-wassen aangetoond. 


 

Hoe kan dat dan?

De door Dairy Solutions ontwikkelde theorie achter het JetWash systeem is op basis van de kennis dat de ziekte van Mortellaro door anaerobe bakteriën veroorzaakt wordt . Deze bakteriën groeien en vermeerderen onder zuurstofarme omstandigheden. Het aangekoekte laagje van mest en strooisel wat altijd op koeienpoten aawezig is, zorgt voor die omstandigheden. Als je dit laagje van de klauwen verwijdert, en zorgt dat het wegblijft dan laat je lucht toe waarmee de bacteriën niet meer kunnen leven. (Ter vergelijk, denk aan het proces van inkuilen). Voor het wegwassen van dat vuillaagje op de klauwen is een krachtige waterstraal nodig, sproeien of nevelen werkt niet. Zo eenvoudig kan het zijn. Bovendien is een desinfectiemiddel natuurlijk veel effectiever als het op schone klauwen wordt gebruikt.


Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Het Jetwash Klauwenwassysteem ziet er uit als een RVS voetbad, maar het heeft aan de voor- en achterkant twee krachtige waterstralen. Twee stralen richten op de voorkant- en twee richten op de achterkant van de klauwen. Als een koe dor het bad loopt worden zowel vóór- en achterklauwen van beide kanten afgespoeld. Het is ook van belang dat de klauwspleet wordt schoon gemaakt. de kracht zit in de herhaling; de koeien moeten dagelijks door het bad lopen. Na een paar weken zijn de klawen schoon en bljven door de herhalig ook schoon. De beste plek voor het systeem is daarom vóór- of na de melkstal/-robot. 

Een belangrijk punt voor dagelijks gebruik is dat de koeien het doorloopbad als comfortabel ervaren. Als ze zonder remming of tegenzin door de stralen stappen verloopt het koeverkeer vlot en zullen koeien ontspannen lopen waardoor veel minder in het bad gemest wordt. 

Het loopvlak van het JetWash systeem bestaat uit één breed rubberen opervlak zonder scheiding in het midden!!  Een dergelijke scheiding dwingt koeien namelijk om wijdbeens te lopen en dat ervaren ze als zeer onaangenaam, dus gaan dan vaak de rug en staart omhog en wordt er teveel gemest. Het Jetwash looprubber vinden de koeien erg prettig en dat is goed te zien aan de manier van lopen.

Let eens op de de rug van de koeien, hoe die nagenoeg recht blijft. Omdat ze zo ontspannen blijven word er ook veel minder in het bad gemest.

 

 

 

 

 

 

 

Door deze prettige ervaring voor de koeien is de JetWash één van de weinige systemen die bij een melkrobot of een carroussel geplaatst kan worden zonder het koeverkeer af te remmen.  Systemen met een verdeling in het midden kunnen hier niet gebruikt worden omdat koeien er niet vlot genoeg door gaan zodat ophoping ontstaat, of verminderd bezoek in het geval van een melkrobot.

Met 4 jetstralen (2 voor en 2 achter) wordt het water (met middel?) krachtig in het bad gespoten door een pomp. De stralen spuiten het vuil van de klauwen en het water met vuil loop terug naar de achterkant van het bad.  Hier bevindt zich een filtersysteem waar alleen water door gaat. Het vuil blijft op het filter liggen en wordt door een borstelmotor uit het bad verwijderd zodat wat overblijft (bruin) water is. Dit loopt terug in de opslagruimte onder het oppervlak en weer gebruikt voor de stralen.

Met het vuil wordt er ook wat water uit het bad gegooid zodat een deel van het water zal worden verbruikt, ongeveer 1 liter per koe per dag (afhankelijk van stalomstandigheden). Nieuw water wordt automatisch aan het bad toegevoegd middels een vlottersysteem. In de toevoerleiding wordt een doseerpomp geplaatst zodat met het nieuwe water ook desinfectiemiddel meekomt. Het bad zal daarom een continue % middel bevatten. Hoe vaak- en welk middel gebruikt wordt is naar behoefte en afhankelijk van de infectiedruk.

 

        


Het JetWash systeem in vogelvlucht:

 • Maakt klauwen-wassen practisch en dagelijks inzetbaar.
 • Stabiel en antislip oppervlak met rubber zorgt voor super comfort voor de koe. 
 • Het brede toegankelijke loopvlak laat koeien met rechte rug lopen, weinig mest dus.
 • Krachtige vuilwaterpomp voor het effectief schoonspuiten (vóór en achter)!!)van de klauwen.
 • Systeem gaat automatisch aan als een koe nadert (AUTO).
 • Ingebouwde filtering van water en verwijdering van vuil.
 • Desinfectiemiddel wordt naar wens automatisch toegevoegd.
 • Solide en no-nonsense 316 RVS construktie.
 • 3200mm lang x 760 mm breed, past in ieder looppad.
 • Wordt geleverd inclusief doseerunit voor desinfectiemiddel (Bereik 0,4 - 4%).  
 • Effectieve en practische oplossing. NL product met een prima prijs/kwaliteit verhouding. 

 

 

 

Copyright 2010 Dairy Solutions    --    Prikwei 32    --    8495NG Aldeboarn    --    The Netherlands    --    info@dairysolutions.nl