nederlands   uk   de Home Klauwgezondheid Uiergezondheid Voeding Vruchtbaarheid Stal Contact  


 

De praktijk bewijst het! 

Melkveehouder Wietze Schuiling in Minnertsga (Fr.) sprak de theorie achter de JetWash wel aan. Hij melkt 160 koeien, waarvan de helft in een oude ligboxenstal zit en de helft in een relatief nieuwe stal met roostervloer. „Mortellaro was hier een veelvoorkomend probleem”, vertelt hij. „s Zomers tijdens het weiden ging het wel, maar gemiddeld had jaarlijks toch wel 30 tot 40 procent van de koeien er last van. Vooral de vaarzen, die kregen het zodra ze bij de melkkoeien kwamen.”

 

 

Schuiling was regelmatig in de weer met de behandeling van de koeien, een verbandje hier, een spray formaline daar. „Ik gebruikte ook een gewoon formaline-voetbad, maar de terugloop ligt bij ons wat ongelukkig, die loopt iets af. Daar kon ik net een badje van 2 meter in kwijt.” Daarmee kreeg hij de Mortellaro niet onder controle.

Schuiling gebruikt ook gehakseld stro in de boxen. Samen met de mest vormt dat een korstje op de klauwen waar Mortellaro zich onder kan ontwikkelen. Omdat stro zorgt voor extra organische stof in de mest, wilde hij daar niet van af stappen. Schuiling zocht alternatieve oplossingen. Uiteindelijk werd het de JetWash.

"Weinig nieuwe gevallen"

„Het heeft wel anderhalf jaar geduurd voor ik de stap nam: een JetWash kost nogal wat. En in het begin had ik ook zo mijn twijfels, maar na een maand waren de klauwen wel mooi schoon”, vertelt de Friese melkveehouder. „De Mortellaro is flink achteruit gegaan. Echte Mortellaro-koeien raken er hiermee ook niet van af – die hou ik wel onder controle met formaline –  maar bij de vaarzen zie ik weinig tot geen nieuwe gevallen meer. Ik hoop dat ik er zo op den duur helemaal van af raak.”

De koeien stappen nu na elk melkmaal door het waterbad. Eens per week wordt er gedurende twee melkmalen automatisch formaline aan toegevoegd. Schuiling schat in dat het aantal Mortellaro-gevallen het afgelopen jaar met meer dan de helft is afgenomen, naar 10 tot 15 procent van de koeien. Hij bekapt de koeien zelf, drie weken na afkalven. „Ik let dan op voldoende ruimte bij de tussenklauwspleet, zodat de straal er goed doorheen kan.”

„Het kost wat, maar hij gaat er niet meer uit!”, zegt Schuiling. „Het werkt een heel stuk makkelijker dan voetbaden. Schuiling geeft aan dat de koeien er snel aan gewend waren. Voorheen kwam het er vaak niet van om die om de honderd koeien te vervangen. Hier heb ik geen omkijken meer naar. Het is praktisch onderhoudsvrij en ook beter voor de eigen gezondheid, omdat ik zelf geen formaline hoef te mengen. Het waterverbruik valt me ook mee, misschien tien kuub op jaarbasis”, schat hij in. „En ik hoef niet meer elke keer individuele koeien te behandelen; daar werd ik zo moedeloos van. Nu lijkt het erop dat we langzamerhand van de problemen af raken. Dit ding blijft voorlopig nog wel staan.”

 

Copyright 2010 Dairy Solutions    --    Prikwei 32    --    8495NG Aldeboarn    --    The Netherlands    --    info@dairysolutions.nl