nederlands   uk   de Home Klauwgezondheid Uiergezondheid Voeding Vruchtbaarheid Stal Contact  


 

De praktijk bewijst het! 

Jan van Weperen heeft in het Friese Oosterwolde een bedrijf met vijfhonderd koeien. Hij ziet het systeem als een van de managementmaatregelen die kunnen bijdragen aan het terugdringen van Mortellaro. Hij heeft de JetWash sinds begindit jaar in gebruik – tegelijk met zijn nieuwe (rotor) melkstal – maar hij vindt het er veelbelovend uitzien. „De Mortellaro-infectiedruk was op ons bedrijf al niet hoog, maar we gaan nu naar nul”, zegt hij.

Van Weperen gebruikte voorheen altijd voetbaden waarin formaline werd gecombineerd met kopersulfaat. Met het gebruik van kopersulfaat zijn ze na de komst van de JetWash direct gestopt, vertelt hij. „Formaline gebruiken we nog wel, een paar dagen per week. Maar als de infectie straks nagenoeg nul is, dan denk ik dat we dat ook achterwege kunnen laten.” Kopersulfaat en formaline zijn zware chemische middelen die kankerverwekkend kunnen zijn. Het is niet uitgesloten dat het gebruik in de toekomst aan banden wordt gelegd. 

Jan van Weperen roemt eveneens het arbeidsgemak, en het feit dat medewerkers op het bedrijf nu niet meer in aanraking hoeven te komen met formaline. 

Zeg maar dat we €800 aan jaarkosten afschrijven. Maar daar staat arbeidsgemak, werkplezier en minder infectiedruk tegenover”, aldus de veehouder uit Oosterwolde. „Wij worden er hier wel fleurig van.”

 

Copyright 2010 Dairy Solutions    --    Prikwei 32    --    8495NG Aldeboarn    --    The Netherlands    --    info@dairysolutions.nl