nederlands   uk   de Startseite Klauengesundheit Eutergesundheit Nahrung Im Stall Kontakt  


De Nordic N-Cooler / Vliegenverjager

Deze mobiele koeler kan als een kruiwagen geplaatst worden waar koeling nodig is. Bijvoorbeeld bij de melkstal, of beter nog, bij de wachtruimte. Door geforceerde watermist met kracht in de ruimte te blazen zal de (gevoels)temperatuur  met zo'n 10 graden dalen. Dit is veel effectiever dan alleen een ventilator welke alleen warme lucht verplaastst. Bovendien zullen vliegen door de koele lucht maken dat ze wegkomen.

De machine kan met 60 liter water worden gevuld en middels een kraantje kan de hoeveelheid mist en de druppelgrootte worden bepaald. Groot voordeel is dat hiermee wel gekoeld wordt maar dat de koeien en vooral de ligboxen niet nat worden!

Door een toegelaten vliegenmiddel met het water te mengen kan op deze manier erg simpel en effectief een ruimte vliegenvrij worden gemaakt.

Onderstaande figuur geeft weer wat de invloed van temperatuur op de melkgift is. Doordat de koe veel opgenomen energie nodig heeft voor koeling zal ze minder melk produceren.

          

De tweede figuur geeft aan wat er bij stijgende temperatuur gebeurt met het aantal vreet-minuten per dag (groene lijn) en met de totale voeropname in kg DS (blauwe lijn).

Duidelijk is dat er echt geen tropische temperaturen nodig zijn voor dit effect!

 


Copyright 2010 Dairy Solutions    --    Prikwei 32    --    8495NG Aldeboarn    --    The Netherlands    --    info@dairysolutions.nl