nederlands   uk   de Home Klauwgezondheid Uiergezondheid Voeding Vruchtbaarheid Stal Contact  Mastitis wordt onterecht afgedaan als managementprobleem!

Volgens Bill Gehm van CoPulsation is er iets fundamenteel fout met de gangbare melkapparatuur. Door de constructie van de pulsators sluiten de tepelvoeringen niet goed. Daardoor worden spenen tijdens de rustfase afgeknepen en melken ze gewoon door. „Je kunt het voelen als je er een vinger in steekt”, zei Gehm. Als je de proef op de som neemt moet je toegeven dat het inderdaad niet fijn is om gedurende langere tijd een vinger in een melkende tepelvoering te houden. „Dat voelt een koe ook”, stelde Gehm. Hij stelde bovendien dat het knijpen en het voortdurende vacuüm onder de speen uiteindelijk littekenweefsel veroorzaakt, waardoor de kans op mastitis aanzienlijk toeneemt.

'Toch is het in de sector algemeen geacepteerd dat mastitis te wijten is aan een slecht management. De zuivelindustrie roept dat al 50 jaar en het is nog steeds de grootste kostenpost op veel melkveebedrijven' alsus Gehm.

Met deze stelling in Melkvee Magazine heeft Bill in Nederland iets losgemaakt. Ruim 120 mensen bezochten twee lezingen over CoPulsation waar Bil Gehm samen met Sybren Reitsma, onafhankelijk melkwinningsspecialist uit Canada, duidelijk maakt waar het bij het melken van koeien eigenlijk werkelijk over zou moeten gaan: door het afwisselen van een stevige melkfase met een effectieve rust/massagefase koeien vlot en compleet uitmelken, met gezonde spenen en een optimale uiergezondheid als resultaat.

Dat dit in de praktijk vaak niet lukt blijkt uit de vele reacties die volgden op het artikel. Sindsdien is op een aantal bedrijven in NL CoPulsation actief, met de resultaten zoals die verwacht mogen worden: rustige koeien, vlot melken, goed uitmelken, mooie spenen die droog uit de melkbeker komen en minder uierontsteking.

 

Dit zijn echt geen bedrijven waar grote problemen speelden met meerdere aandachtspunten zodat het gemakkelijk scoren is. Goed gemanagede bedrijven met scherpe veehouders. Vraagt u naar de adressen voor referentie, ze zullen u graag hun ervaringen met CoPulsation vertellen. 

In de praktijk komt het erop neer dat er vaak verbeteringen in de melkinstallatie mogelijk zijn. het gaat allemaal om een optimale vacuüm toevoer en melkafvoer ten opzichte van de spenen. Het optimaliseren van de installatie en het inbouwen van CoPulsation zal voor de koeien een sterk merkbaar verschil maken. Ze zullen dit belonen door minder te trappen, vlotter te melken en beter uit te melken.

Voor een aantal veel gestelde vragen en de antwoorden daarop kunt u hier terecht. Voor referentie adressen en gebruikerservaringen kunt u een email sturen of even bellen met 06- 83333430

Binnenkort zullen hier een aantal verhalen van CoPulsation gebruikers verschijnen.

 


Copyright 2010 Dairy Solutions    --    Prikwei 32    --    8495NG Aldeboarn    --    The Netherlands    --    info@dairysolutions.nl